Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2010 12:38 - Палачинки
Автор: devgru Категория: Хоби   
Прочетен: 3420 Коментари: 9 Гласове:
10

Последна промяна: 15.06.2010 21:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тривиално, а...? Да, ама не. Хубавата палачинка има една такава приятно жилава текстура, лека сладост и мирише на масло и.. детство. Ето ви моята версия, която според критиците-консуматори е доста сполучлива.

Време за приготвяне:
Подготовка на продуктите 5-7 минути + 5 минути да "почине" сместа 
Пeчене според дозата, която приготвяме и силата на котлона. Средно по 2 минути на палчаинка


Продукти за една доза от 6-7-8 палачинки в зависимост от тигана и дебелината, която предпочитате:
Яйца. 4 броя. Големи хубави и много, много пресни. Ако имате възможност се снабдете с домашни.
Брашно: 4 пълни супени лъжици. Употребявам най-обикновено бяло брашно тип 500, каквото намеря в магазините
Прясно мляко 250мл пълномаслено или в домашна мярка, една от големите чаши за кафе
Сол: една по-голяма щипка
Захар половин чаена лъжичка
Олио или зехтин, за готвене. Екстра върджин зехтина, колкото и да е вкусен, не е особено подходящ за топлинна обработка при особено високи температури. При този тип обработка придобива една особена и неприятна миризма. За това нека ползвам от по-ниския клас, но по-подходящ.
Краве масло за намазване на готовите палачинки. Количеството е "на око"



Приготвяне:
След многократни експерименти се убедих, че най-бързия и най-лесен начин за приготвяне на сместа е на ръка с тел за разбиване. Противно на всякаква логика на поддръжниците на кухненските роботи и миксери телта просто работи! Важно е просто да се спазва реда на смесване на продуктите.
Първо в голяма купа слагам брашното и добавям към него щипка сол и половин чаена лъжичка бяла кристална захар. Разбърквам добре за да се смесят равномерно. Втората стъпка е да чуквам едно по едно яйцата. Чуквам яйце в брашното, разбивам, В първия момент може да ви се стори, че нещата тотално се прецакват, но не се стряскайте! Нищо, че сместта полепва по телта за разбиване без надежда за оправяне:)) Просто продължете със следващото яйце.. Пак разбивам за няколко секунди, после третото.. разбиване и накрая последното. Вече ще забележите че всичко се е превърнало в гъста каша, която след минутка интензивно разбиване почти няма останяли гранулки брашно. Прибавям няколко капки олио/зехтин и отново разбърквам няколко пъти.Сега е ред на млякото. То е със стайна температура и малко по малко го наливам при брашното и яйцата. Добре познатата вече процедура. наливам-разбивам с телта. Когато и последните капки мляко отидат в купата правя едно последно интензивно разбиване за около 20-30 секунди. Ако всичко съм направил правилно сместа трябва да е с гъстотата на възгъста боза. Оставям я настрана да почине малко и загрявам котлона. Предпочитам да използвам дебел чугунен тиган, заради по-доброто разпределение на топлината по дъното, но ако нямате, тиган с незалепващо покритие ще свърши чудесна работа. В малка купичка слагам 1-2 супени лъжици олио или готварски зехтин. Когато тигана е добре загрял, намазвам дъното му с помощта на готварска щипка и парцалче с мазнината от купичката. Не забравяйте, че палачинката се пече, а не се пържи. Многото мазнина в тигана е абсолютен враг на хубавата палачинка! Взимам от сместа с черпак, наливам я от ниско  в тигана и разпределям всичко равномерно по дъното. Оставям да се запече от едната страна. Когато горната част на палачинката изсъхне и загуби мокрия си блясък за мен е индикация, че мога да повдигна палачинката да вида дали е изпечена. Целта ми е да постигна блед карамелов цвят леко изпъстрен с кафяви точки. Обръщам палачинката на ръка с помощта на вилица. До сега не съм си правил експеримент да мятам нагоре... Рискувам след фиаско, което е почти задължително според мен, Ирена да ме изгони от нас. Таааааа. до къде стигнахме, а да...Обърнатата палачинка намазвам от вече изпечената страна с малко масло, което разнасям с помощта на лъжица. Нека да се поразтопи от топлината и да попие хубаво в тестото. Когато палачинката е готова я слагам в чиния с намаслената страна надолу(първата страна, която съм изпекъл) и пак намазвам с масло. Така изпичам цялата смес, като редя всички палачинки в обща чиния да се задушат.
Гарнирането на палачинките изцяло оставям на вкуса и предпочитанията ви. Качествени сладка и конфитюри могат да се намерят много рядко вече по магазините. Но ако все пак имат възможност да се сдобиете с домашно сладко от диви ягоди, боровинки, БЕЛИ череши опитайте. Това са моите фаворити. Не забравяйте и чашата с прясно мляко или фреш.

Да ви е сладко!


Тагове:   яйца,   закуска,   череши,   мляко,   брашно,


Гласувай:
10



1. mikino - Хахахаха! Мъж да върти палачинки - интересно!
15.06.2010 12:50
Ако искаш да си спестиш биенето с тел пробвай с миксера - става бързо и не остава на бучки! Правят се на много горещ тиган с много малко олио /препоръчвам мазане на тигана с кухнеска четка/!
Успех и да черпиш!
цитирай
2. devgru - Четка, парцалче. . къде е разлик...
15.06.2010 12:55
Четка, парцалче.. къде е разликата.. А, да сетих се. Четката не може да се измие хубаво, колкото и да я търкаш и мъчиш и след 4-5 ползвания отиваш и купуваш друга. А парцалчето просто не го мислиш, просто всеки път го сменяш :)) А относно "мъж да върти палачинки".. Всичко е въпрос на желание, не на пол.
цитирай
3. razkazvachka - идеално - за пръв път
15.06.2010 16:40
чета пълно описание на процеса - и макар че не обичам масло - този път ме печелиш за "каузата":))))
цитирай
4. devgru - Благодаря :)
15.06.2010 16:49
Благодаря :)
цитирай
5. анонимен - Весела
15.06.2010 17:15
Мерси. Току-що ги направих и станаха страхотни. Какви ли не рецепти опитвах и все не ставаха. Последният път като правих се зарекох, че повече няма да правя, а децата много ги обичат. Сега вече имам подходящата рецепта - мерси още веднъж
цитирай
6. анонимен - Само една смяна ще ти препоръчам и ще ...
15.06.2010 21:23
Само една смяна ще ти препоръчам и ще се получи перфектно - най-напред разцбий яйцата с телта и по малко сипвай брашното - няма да се получат никакви топчета...И ако искаш, настържи малко лимонова кора на ситно ренде...Ама това е само ако ще ги ядеш със сладко. Ако ще ги ядеш със сиренце, не става.:)А и още нещо - никога маргарин, правилно си написал - масълце...
цитирай
7. devgru - Към автора на 6-тия коментар. Из...
15.06.2010 22:02
Към автора на 6-тия коментар. Изрично давам в този ред, защото така както ти го казваш брашното изплува върху яйцата и точно при това положение се формират топчетата. Да, има оправия, но с цената на изтръпнала от разбиване ръка. Опитай начина по който ти казвам аз и ще се убедиш в достойствата му. Чакам отговор като пробваш. Относно лимоновата кора. Има безброй опции за овкусяване - лимон, портокал, ванилия, канела.. Каквото се сетиш още. Целта ми тук беше да представя една базова рецепта, а не частен случай. Кулинаря спазва рецептите буква по буква. Добрия кулинар спазва само техниката - вкуса е въпрос на импровизация.
Поздрави.
цитирай
8. makont - Едно допълнение
16.06.2010 15:07
здравей, към твоята рецепта, аз слагам равно количество мляко и вода. Естествено и брашното трябва да е малко повече. Стават крехки и много вкусни. Пробвай и благодаря за хубавите рецепти.
цитирай
9. анонимен - za razbivaneto s tel!
19.06.2010 02:52
Pozdravlyavam te!Za razbivaneto s tel si Otkrivatel v Bulgaria.Opredeleno imash dobar uset i novatorski duh.Derzai!Chudia se,zashto oshte nikoi ot goliamite nashi gotvachi, ne go e kazal na Bg domakiniata?!Jiveya v Amerika.Vsichki razbivat s tel,kakvato i da e smes,sadarjashta brashno i technost i predimstvoto e bezsporno.Taka se i pokazvat retzeptite v TV predavania.Razbira se , tova ne prechi v kuhnyata da imat mikseri i dr. roboti,no nikoi ne gi polzva,kogato pravi smes, iziskvashta dobre razbito ,a ne na buchki brashno.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: devgru
Категория: Хоби
Прочетен: 50920
Постинги: 9
Коментари: 40
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930